Društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje motiviraju mlade na usvajanje financijskih znanja i vještina

Kako bi upoznali mlade s mogućnostima upravljanja rizicima u rješavanju različitih životnih situacija i izazova, društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje provode raznovrsne informativno-edukativne aktivnosti

Kako bi približili građanima različite mehanizme i mogućnosti zaštite od brojnih imovinskih, zdravstvenih, životnih i drugih rizika kojima smo svakodnevno izloženi, društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje i ove godine aktivno sudjeluju u podizanju svijesti građana o važnosti financijske pismenosti na području osiguranja tijekom Svjetskog i Europskog tjedna novca u razdoblju od 18. do 24. ožujka. Društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje svoje će ovogodišnje napore usmjeriti prvenstveno na mlađu populaciju educirajući ih o važnosti raznih vrsta osiguranja koje će im pomoći u mnogim životnim situacijama, ali i o važnosti štednje i investiranja kako bi dobili dublji uvid u financijska znanja i vještine značajne za donošenje kvalitetnijih financijskih odluka.

U današnjem vremenu naglašenog potrošačkog mentaliteta i konzumerizma, sve veća važnost financijske pismenosti mladih proizlazi iz potrebe za što adekvatnijom pripremom budućih generacija za neizvjesnosti i izazove života. Pružajući mladima temeljna znanja i alate o financijskoj pismenosti na području osiguranja potiče se njihova sposobnost samostalnog odlučivanja ali i suočavanja s različitim privatnim i poslovnim rizicima u budućnosti. Prema posljednjem istraživanju iz lipnja 2023. provedenom od strane Hrvatske narodne banke i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga utvrđeno je kako su upravo mlađi od 19 godina dobna skupina s najnižom ocjenom za tri ključna indikatora financijske pismenosti – financijsko znanje, financijsko ponašanje i odnos prema novcu, dok prosječna ocjena financijske pismenosti građana iznosi 12 od mogućih 20 bodova ili 60%, što je neznatno bolje u odnosu na posljednje istraživanje (59%).

Na Stručnom skupu za odgojno-obrazovne djelatnike pod nazivom "Zaštiti svoj novac, osiguraj svoju budućnost" u organizaciji Ministarstva financija i Agencije za odgoj i obrazovanje, održanom 15. ožujka 2024. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja sudjelovao je i Hrvatski ured za osiguranje. Osim predavanja, razmjene iskustava i najboljih praksi u području financijske edukacije mladih između odgojno-obrazovnih djelatnika, program je uključivao i aktivno sudjelovanje učenika iz osnovnih i srednjih škola, što je doprinijelo raznolikosti perspektiva.

U organizaciji Ministarstva financija održan je i događaj pod nazivom "Štedi, uloži i život posloži!"
18. ožujka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. U sklopu ovog događaj u hibridnom formatu i s live prijenosom na YouTube kanalu sudionici su imali priliku sudjelovati u različitim aktivnostima – od interaktivnih razgovora s osobama iz različitih financijskih sektora na temu financijske pismenosti preko kviza do sajma financijske pismenosti na kojemu je sudjelovao i Hrvatski ured za osiguranje.

Na promotivnom punktu Hrvatskog ureda za osiguranje u sklopu sajma zainteresirani su imali priliku upoznati se s prednostima i ulogom osiguranja uz popratno dijeljenje letaka, brošura i ostalih materijala. Povrh toga, sudionici kviza nagrađeni su i s edukativnom društvenom igrom namijenjenom mladima "Manje rizika-više zabave" Hrvatskog ureda za osiguranje, a kroz društvenu igru postavljaju se izazovni scenariji tijekom različitih faza života, potičući igrače da uz pomoć osiguranja donose informirane odluke kako bi minimalizirali rizike i osigurali svoju financijsku stabilnost.

Na mrežnim stranicama Hrvatskog ureda za osiguranje omogućen je pristup dodatnim informativnim materijalima o financijskoj pismenosti u digitalnom obliku – od brošure "Čemu zapravo služi osiguranje?" preko edukativnih letaka #OsigurajMudro koji se mogu preuzeti sa sljedeće poveznice: https://huo.hr/hr/publikacije/edukativni-materijali-financijska-pismenost/. Tu je i YouTube kanal Hrvatskog ureda za osiguranje na kojemu je dostupan video pod nazivom "Financijska pismenost – 5 ključnih vrsta osiguranja" također namijenjen mladima kao i ostali edukativni materijali u video formatu.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt