„Kad su klaunovi stigli u bolničku sobu, moja se djevojčica nakon deset dana ponovno smijala“ 

Smijeh koji odjekuje kroz hodnike bolnice i osmjesi na licima djece i njihovih roditelja – to je čaroban prizor kad u bolnicu stignu CRVENI NOSOVI klaunovidoktori! Već 14 godina njihova prisutnost omogućuje da bolnica, barem na trenutak, postane sretno mjesto.  

CRVENI NOSOVI trenutno uveseljavaju djecu na 124 dječja odjela u 18 hrvatskih bolnica. Njihov kreativni pristup ne samo da zabavlja male pacijente već ih i uči kako bol transformirati u snagu. Klaunovi pomažu djeci skrenuti misli s trenutačnih problema, smanjuju stres te potiču stvaranje pozitivne energije, što može imati povoljan učinak na oporavak od bolesti. Poznata poslovica kaže da je smijeh najbolji lijek, a CRVENI NOSOVI su tu da podsjete na to i pomognu nam da se smijemo onda kada je najteže.  

Koliko znači osmijeh u teškim trenutcima govori nam priča djevojčice Dore koja dobro poznaje bolničke hodnike i sobe jer je u njima provela mnogo vremena svog dječjeg života. Njena mama Ksenija ispričala je kako je izgledao veseli susret s klaunovima tijekom Dorinog boravka u bolnici: „Kad su klaunovi stigli u bolničku sobu, moja se djevojčica nakon deset dana ponovno smijala! Bila je presretna, baš kao i ja dok sam gledala kako klaunovi iz njenog sjećanja brišu teške trenutke koje je proživjela. Kada su otišli, sjela je na krevet i s osmijehom izgovorila: Mama, sad mi više nije žao što ranije nisam otišla kući! Kao majka zahvalna sam vam što ste mom djetetu vratili osmijeh na lice! Razveselili ste ju kad joj je to bilo najpotrebnije.“, rekla je. 

Susret klaunova s djevojčicom Dorom jedna je od brojnih priča o pozitivnoj promjeni koju CRVENI NOSOVI omogućavaju. Dora je u trenu zaboravila sve loše što se događalo te su ona i njena mama bolnicu napustile s lijepim uspomenama o kojima će dugo pričati.  

Osim što pružaju radost najmlađima, CRVENI NOSOVI posjećuju i ostale skupine u potrebi – starije u domovima, djecu s teškoćama i ljude koji su se našli u kriznim situacijama. Kako bi što bolje služili najosjetljivijim skupinama u društvu, klaunovidoktori neprestano unaprjeđuju svoje vještine. Njihovo obrazovanje obuhvaća širok spektar područja poput komunikacije, sociologije, pedagogije, bolničkih procedura te raznih umjetničkih disciplina, sve s istim ciljem - donijeti osmijeh tamo gdje je najpotrebniji. 

I vi možete pomoći da još veći broj djece osjeti trenutke radosti i sreće u bolnici! Podržite rad CRVENIH NOSOVA donacijom na www.crveninosovi.hr/#donate

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt