S previše slobodnog vremena žemske odlučile novu karijeru

Voljeti svoj posao i uživati u njemu uvelike doprinosi osjećaju zadovoljstva, ispunjenosti i ostvarenosti u životu, što nam je svima cilj. Stoga je bitno biti motiviran iznutra za sve što radimo, pa tako i posao. No dogodi se zasićenje i monotonija što je normalna faza u svakom zanimanju. To je plodno vrijeme za 'resetiranje' i preispitivanje, uslijed kojih nam se mogu dogoditi i velike promjene - ne samo novo radno mjesto nego i novo zanimanje. Ili se jednostavno nađemo u nekom trenutku života na prekretnici i osjećamo da je vrijeme za nešto novo pa se donose odluke koje mijenjaju smjer naše profesije.

Upravo to se dogodilo našim sugovornicama, mladim ženama koje su imale svoje karijere. No, unutarnja motivacija i interesi su ih vodili dalje, u neku novu priču. Za sve je 'kriva' ljubav prema dizajnu i uređenju interijera. Ta ljubav prerasla je u hobi i na koncu – postala im zanimanjem. Vedrana Pirić iz Splita, Nives Cesar iz Zagreba i Lejla Baraković iz Tuzle, slijedeći svoje strasti i interese, upisale su školu za dizajn Mirjane Mikulec i nakon toga se odvažile i otplovile u nove profesionalne izazove, iako im to nije baš svima bio prvotni plan.

Dizajnerice Nives Cesar, Lejla Baraković i Vedrana Pirić

Tako su se pridružile dvama trendovima koji su zahvatili našu sredinu - da mijenjamo karijeru u zrelim godinama kao i porastu interesa za angažman stilista i dizajnera za uređenje interijera. Ovakva praksa na zapadu je vrlo uobičajena, dok kod nas pojedinci tek utiru put. Odraz je to često i promjene životnih okolnosti uslijed kojih tražimo novi izvor zadovoljstva i priliku za osobni razvoj, a često se to događa upravo kroz otkrivanje kreativnih potencijala.

Dok Nives ističe kako joj je cilj upisivanja škole bio hobi pretvoriti u zanimanje jer joj se dizajn sviđao previše da bi ostao samo na razini interesa, Vedrana i Lejla su htjele steći veća znanja i umijeća iz svijeta unutarnjeg uređenja.

Stan u Veroni kojeg je uredila stilistica interijera Nives Cesar

Voljela sam svoj posao, bio je dinamičan i kreativan, ali je zahtijevao dosta vremena i nedostajalo mi je samostalnosti. Školu sam upisala s velikom željom usvajanja novih znanja. Potajno sam se nadala da ću dobiti potvrdu od strane profesora da imam smisla za dizajn. Kad se to dogodilo, nije bilo upitno u kojem smjeru nastavljam dalje“, otkriva Lejla koja je nakon studija novinarstva oko 10-ak godina radila kao PR i marketing manager.

Iza dizajnerice Lejle Baraković je 10 godina rada u marketingu i PR-u

Sličnim zanimanjem, nakon završenog studija menadžmenta i turizma bavila se Vedrana. Godinama je radila na kruzerima kao event manager, a po povratku na kopno nastavila je isti posao, ali sada u jednom splitskom hotelu. „Upisala sam dizajn iz hobija te da naučim proces dizajniranja od početka do kraja“, kaže Vedrana koja smatra da čovjek može imati više zanimanja u životu i da se ne bismo trebali stavljati u kalupe.

Vedrana se nakon udaje posvetila obitelji, suprugu i odgoju četvero djece. Upravo u tim godinama pobudio se interes prema dizajnu, kada je osmislila nekoliko interijera za sebe i svoju obitelj.

Dizajnerica Vedrana Pirić u Trogiru restoranu Murtila čiji je izgled osmislila

I Nives je smisao za uređenje interijera otkrila u zrelim godinama.

Ljubav prema dizajnu dogodila mi se dosta kasno. Dok sam živjela van Hrvatske otkrila sam časopise za dizajn i arhitekturu. Tada kod nas još nije bilo baš puno takvih časopisa na kioscima, pa mi je to stvarno bilo otkriće“, otkriva nam Nives, koja je godinama radila kao frizerka, a obiteljske okolnosti odvele su je u Italiju, gdje je provela niz godina. Tamo je imala priliku urediti tri stana u Veroni, u kojoj je živjela sa suprugom.

Dok gledam interijere za čiji sam se izgled pobrinula, vidim koliko je škola imala utjecaja na sve znanje i umijeće u projektiranju koje sam pokazala u ovim interijerima“, ističe Nives koja prilikom uređenja najviše uživa u biranju materijala i opreme.

Volim gledati kako se prostor mijenja u svakoj fazi radova i naravno, sam završetak kompletnog uređenja, kao šećer na kraju“, dodaje.

Bivša frizerka Nives Cesar uživa u kreiranju modernih interijera inspiriranih minimalizmom i industrijskim stilom

Lejla kaže da je ljubav prema lijepim interijerima oduvijek bila u njoj, ali svijest o tome došla je tek u zrelijim godinama.

Još kao djevojčicu, kada bi me prijateljice pozvale kod sebe, interesiralo kako su sredili svoje domove. Pojavom društvenih mreža uvijek sam istraživala interijere, a na putovanjima sam se najviše veselila razgledavanju arhitekture i novim interijerima“, prisjeća se Lejla koja je najveću podršku u ostvarenju svoje karijere imala u majci i partneru.

Nakon što sam se ostvarila kao majka, moj pogled na život se uvelike promijenio. Spoznala sam što sve žene mogu, koliko smo jake. Počela sam slušati svoje misli i hrabrije sam izgovarala svoje želje i snove“, priznaje Lejla iza koje je uređenje nekoliko stambenih interijera koje možete vidjeti na stranici www.lejloou.ba. Kroz ovo iskustvo stekla je dosta praktičnog znanja koje joj je dalo samopouzdanje za daljnje projekte.

Unatrag tri godine, koliko se bavi dizajnom, Lejla Baraković najviše se bavila uređenjem stambenih prostora


Kao i Lejla, i Vedrana je svoju odluku da se profesionalno posveti interijerima donijela tijekom školovanja za dizajnera. Priznaje da je bilo određenih poteškoća i sumnji koje je uspjela pobijediti.

Kad imate želju, onda sve to postane nebitno i idete prema cilju. Puno mi je pomogla moja ustrajnost kao i iskustvo menadžmenta gdje sam stekla određene organizacijske sposobnosti bez kojih bi bilo nemoguće uskladiti četvero djece i posao“, napominje Vedrana. Njezin prvi projekt bio je apartman za najam, a uslijedili su stambeni objekti te kozmetički salon i restoran koje možete vidjeti na njezinom IG profilu @allweekinteriors.

Vedrana je svijet interijera krenula od uređenja svoga doma, a nedavno je osmislila i svoj ured

Sve tri novopečene dizajnerice interijera ne skrivaju zadovoljstvo jer su promijenile karijeru te i dalje marljivo osmišljavaju nove interijere. Nives Cesar trenutno radi na projektu jedne pizzerije koja joj je, priznaje, veliki izazov budući da je ovo prvi javni prostor kojeg projektira, Lejla Baraković dovršava uređenja uredskog prostora i lounge bara a Vedrana Pirić uređenje jednog TV studija i interijer privatne zgrade u Trogiru.

Najbitnije je da vjerujete u sebe i da imate viziju gdje ste krenuli“, poručuje za kraj Lejla.

Ako i vi razmišljate o novom zanimanju, promjeni karijere i zaokretu u kreativnije vode ili pak dodatnom znanju iz polja uređenja interijera, razmislite o upisivanju škole za dizajn Mirjane Mikulec. Požurite jer u razdoblju od 2. do 30. travnja škola nudi dodatni popust!

Sve detaljnije informacije saznajte putem maila: skoladizajna@mmi.hr


Noviji Stariji

Obrazac za kontakt