Rijeka slavi Dan žena s ponovno rasprodanim Women’s Weekendom

Živimo u vremenu koje nam nudi bezbrojne mogućnosti, ali i cijeli niz prepreka i izazova, u vremenu u kojemu nam je dostupno znanje, ali se, unatoč tome, i dalje borimo sa stereotipima, ograničenjima i rodnom neravnopravnošću. Dok god je tako važno je organizirati konferencije poput Women’s Weekenda koje omogućuju razmjenu iskustava i otkrivanje prilika, otvaraju nam drugačija rješenja ili perspektivu“, poručila je direktorica Women's Weekenda Nevena Rendeli Vejzović na otvorenju druge regionalne konferencije kojemu su se pridružili i Marko Filipović, gradonačelnik grada Rijeke i Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko – goranske županije. Konferencija koja stavlja žene u fokus događanja kako bi se educirale, povezale i zabavile ove godine se održava u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i Art kvartu Benčić koji su pretvoreni u epicentar događanja. Atmosferu za dva uzbudljiva dana zagrijao je Matija Cvek & Funkensteins, čiji je nastup podigao raspoloženje i privukao brojne poznate osobe, paneliste i moderatore Women's Weekenda na plesni podij.

Drago mi je vidjeti da interes za Women’s Weekend ne jenjava i nadam se da ćemo se još godinama viđati ovdje u Rijeci i slati važne poruke za Dan žena. Progresivni i urbani dio Hrvatske treba zagovarati ono za što su se žene diljem svijeta borile i iz Rijeke šaljemo poruku da ta borba nikada ne prestaje”, rekao je gradonačelnik Filipović. Uz isticanje važnosti konferencije za Rijeku i regiju, zamjenik župana Petar Mamula izrazio je nadu da će svi na Women’s Weekendu dobiti puno spoznaja, networking koji svima nedostaje, ali i da se na ovaj dan sjetimo da je zapravo svaki dan žena, a danas samo dijelimo cvijeće. 

Da je još puno posla pred nama istaknuto je i na jučerašnjem, uvodnom danu, koji je održan u suradnji s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i Sveučilištem u Rijeci pod nazivom „Za Europu rodne ravnopravnosti“ . Upravo je Andrea Čović Vidović, voditeljica predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, istaknula da i dalje raste broj femicida te da su prosjeku dvije žene dnevno ubijene u Europi, 80 posto svih osoba koji se brinu za članove obitelji kojima treba pomoć su upravo žene, na vodećim pozicijama u europskom biznisu sjedi 43 posto žena, a u Hrvatskoj tek 11 posto, dok je na europskoj razini čak 13 posto razlika o plaćama između muškaraca i žena. Te brojke, poručila je, alarmiraju i više od polovice svjetskog stanovništva ne smije i ne može više tako živjeti.

Program konferencije je započeo panelom "Liderica od A do Ž(ena)" raspravom o ravnoteži između privatnog i poslovnog života koje nude inspiraciju i uvide u različite aspekte ženskog iskustva. “Ne volim podjele na muško žensko, meni je važna osoba”, poruka je koju se s panela poslala Josipa Maslać Petričević iz Naftaline koja je o svojem karijernom putu razgovarala s Anitom Cvetić Oreščanin, članicom Uprave tvrtke Poslovna inteligencija, Anitom Lacmanović, generalnom direktoricom u SAP-u i moderatorom Ognjenom Bagatinom, menadžerom, poduzetnikom i poduzetničkim influencerom.

U nastavku programa na sam Dan žena s nestrpljenjem se očekuju se Lisa Carmen Wang, nevjerojatna žena, poduzetnica i autorica knjige „Poslovna biblija Opako sposobne“, Lana Djurkin-König, stručnjakinja za sigurnost koja će pričati o vlastitom iskustvu, Murielle Nouchy koja će nam ispričati koja je veza između žena i uspješnog francuskog turizma, ali i brojne druge panel diskusije. 

Također, u Gradskoj knjižnici Rijeka će se održati i Book Club by Women's Weekend na koji je slobodan ulaz za sve posjetitelje, a na koji stiže Tina Biloglav, uspješna arhitektica i partnerica pokojnog Marka Babića koja će pričati o čudesnoj vedrini u teškim trenucima i Jelena Dunato, autorica spekulativne fikcije koju isključivo piše za inozemno tržište, a u Rijeci će se predstaviti i domaćoj publici. 

Women's Weekend nije samo konferencija, već i pokazatelj promjena i inicijativa koje se provode kako bi se postigla puna ravnopravnost žena. Zato u vikendu obilježavanja Dana žena pratite sve informacije o programu i sadržajima na Women’s Weekendu pratite i putem društvenih mreža FB, IG i LinkedIn.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt