Započeo je dvodnevni outdoor event „Tour de Marča“ koji se ovog vikenda održava u šumi Marča kod Ivanić-Grada.

Tour de Marča“ obuhvaća MTB utrku i Trail trčanje, pružajući ljubiteljima brdskog biciklizma i Trail trčanja nezaboravno iskustvo na predivnim stazama. „Prije četiri godine Ivica Kostelić je došao s idejom ove utrke i objeručke smo ju prihvatili. Organizacija je odlična, a utrka iz godine u godinu raste. Podržavamo ovakve manifestacije, kao i sve sportske aktivnosti u gradu u cilju doprinosa fizičkom zdravlju i njihove dobrobiti. Podržavamo i Ivicu u svim njegovim pothvatima, od ove utrke do jedrenja, a ovim putem mogu najaviti da uskoro postaje počasni građanin Ivanić-Grada“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj.

Ove godine, Trail utrka "Tour de Marča" po prvi je puta dio KontinenTrail lige centralne Hrvatske, što dodatno obogaćuje doživljaj. Liga se sastoji od 8 trail utrka u centralnoj Hrvatskoj sa dvije dužine staza i pojedinačnim, uzrastnim i ekipnim bodovanjem. „Četvrta po redu Tour de Marča prvotno je bila zamišljena kao biciklistička utrka, MTB. No, mnogi moji prijatelji su pasionirani trkače, a ova je šuma kao stvorena za trail trčanje. Od druge smo godine uveli i tu kategoriju i pokazala se vrlo uspješnom“, rekao je Ivica Kostelić. Dodao je kako KontinenTrail liga donosi novi nivo natjecatelja i same organizacije. „Razvijamo se u dobrom smjeru, svake godine rastemo, što mi je iznimno drago. Danas trči oko 300 natjecatelja u dvije trkačke kategorije – 16 i 26 km koje su zahtjevnije, a za šetače je pripremljena staza od 4 km. To je obiteljski trail koji je zamišljen da sudionici u njemu uživaju i upoznaju šumu. Za svakoga ima ponešto“, naglasio je Kostelić.

Trail trčanje odvija se izvan asfaltiranih puteva, često kroz prirodne staze u šumama, planinama ili ruralnim područjima. Ova aktivnost povezuje ljude s prirodom i pruža izazovnije terene, što dovodi do veće potrošnje kalorija i jačanja mišića. Trail trkači često ističu osjećaj slobode i povezanosti s okolinom koju doživljavaju dok trče kroz divljinu. Jedna od sudionica današnje utrke je bila Andreja Mesiček, iz Ogulin Trail Teama koja je trčala kratku stazu od 16 km. „Uglavnom trčim trailove, s ciljem završetka svake utrke. Trčati sam krenula iz treninga, a preraslo je u ljubav, tako da sad trčim cijelu godinu na raznim stazama po cijeloj zemlji.“

U šetnju Marčom došao je i 81-godišnji Željko Vrhoci. „Održavam fizičku kondiciju s obzirom na moje godine. Sinovi mi trče, jedan od njih trči maraton, a ja ih često pratim na utrkama kao podrška. Danas sam ovdje bez njih, ali našao sam društvo. Ovih 4 kilometra proći za 40-tak minuta, polako sa zadovoljstvom. Mogao bi i više prehodati, zadovoljan sam kad sam aktivan.“

Nositelji ideje cjelokupnog eventa su Ivica Kostelić i Zoran Jelaković koji su ga pokrenuli sa organizatorima CroFull Adventure. Ove godine prijavljeno je sveukupno 630 sudionika.

Event se nastavlja sutra kada na staze stižu biciklisti.

Nedjelja 12. 5. 2024. TDM Bike

08:30 - 10:30 podizanje startnih paketa i brojeva za vozače

10:45 - 10:55 zagrijavanje za utrku, priprema za start

11:00 START Tour de Marča 2024 Ivanić Epic MTB utrke

od 15.00 Proglašenje pobjednika (i prije)

Lokacija starta i cilja: https://goo.gl/maps/32qG85hknPdsLvxv6 (Klet Stara Marča, 13 km od Ivanić-Grada)

Svi rezultati će biti dostupni na: https://www.stotinka.hr/hrv/utrka/6115/ukupni_poredak

Šuma Marča pokraj Ivanić-Grada nalazi se na zapadnim obroncima Moslavačke gore i omiljeno je sportsko „igralište“ brojnih rekreativaca ovoga kraja. Stoga je Ivanić-Grad podržao organizaciju cross-country mountainbike i trail trkačke utrke kako bi organizatori podijelili svoju strast i svoj omiljeni trening-teren s drugim sportskim kolegama.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt