EURO 2024: Što kažu ankete, tko će biti pobjednik?

Prvi dan jednog od najgledanijih sportskih događaja u svijetu obilježava se 14. lipnja. Želja da se najbolja momčad uspne na vrh na UEFA Europskom prvenstvu već je zaokupila maštu srednjoeuropskih nogometnih navijača. Prema istraživanju javnog mnijenja koje je proveo CEPER, u prosjeku 60% srednjoeuropskih građana iz 10 ispitanih zemalja odgovorilo je da planira posvetiti barem malo pozornosti i pratiti nadolazeće Europsko prvenstvo. Samo nekoliko tjedana prije početka, samo 37% (u prosjeku) regionalnih ispitanika ostalo je nezainteresirano za turnir.

Kako čak 81% hrvatskih ispitanika planira pratiti barem neke od nogometnih utakmica, Hrvati su nedvojbeno najviše uzbuđeni zbog nadolazećeg prvenstva u regiji.

U četiri zemlje (Austrija, Poljska, Rumunjska i Slovenija) oko 64-69%, dok u Srbiji, Slovačkoj i Bugarskoj između 53 i 57% ispitanika planira se tijekom lipnja i srpnja informirati o UEFA Europskom prvenstvu.

Mađarska i Češka bile su jedine dvije zemlje u kojima je manje od polovice ispitanika planiralo barem djelomično pratiti turnir – samo 47% odnosno 46% odgovorilo je da će biti obaviješteni o sportskom događaju.

Na koga se kladite?

Mnogi srednjoeuropski građani ne samo da jedva čekaju pratiti nastup 24 zemlje koje se natječu, nego imaju čvrsta uvjerenja o najvjerojatnijem pobjedniku. CEPER je u anketi pitao one koji prate Europsko prvenstvo da navedu momčad za koju smatraju da ima najveće izglede za osvajanje titule.

U šest zemalja najveći postotak ispitanika proglasio je Njemačku najvjerojatnijim prvakom, dok je najveći postotak Austrijanaca, Poljaka i Rumunja predvidio pobjedu Francuske u finalu.

Najveći postotak Bugara, Čeha, Srba, Slovaka, Slovenaca i Mađara kao najizglednijeg pobjednika naveo je Njemačku i Francusku. Poljaci koji će pratiti Europsko prvenstvo, njih 24% vidi Francusku kao pobjednika, dok je 13% prognoziralo da će Španjolska postati ovogodišnji prvak. Nakon Francuske, momčad za koju su Rumunji predviđali da će osvojiti turnir bila je Engleska. Italiju, koja želi obraniti svoj naslov prvaka UEFA EURO 2020., više od 8% ispitanika ni u jednoj od 10 srednjoeuropskih zemalja nije odabralo kao vjerojatnog prvaka 2024. godine.

Može se zaključiti da ispitanici iz regije imaju velika očekivanja da će Francuska ili Njemačka biti na vrhu – u prosjeku (u 10 regionalnih zemalja) 18% (onih koji prate sportske događaje) predviđa Francusku, dok 17% prognozira da će Njemačka postati ovogodišnji prvak.

Ispitanici jedva čekaju vidjeti kako igraju njihove reprezentacije.

Hrvati i Austrijanci bili su najsigurniji u svoje momčadi – 46% Hrvata koji će pratiti prvenstvo vjeruje da će njihova momčad izaći kao konačni pobjednik. Austrijski ljubitelji nogometnog događaja, njih 23%, vidi Francusku kao pobjednika dok 16% navodi Austriju kao najvjerojatnijeg pobjednika ovogodišnjeg sportskog događaja.

Ne manje od 10% Mađara i Srba također je navelo svoju zemlju kao favorita za pobjedu. U Češkoj i Poljskoj oko 8% ispitanika koji će barem djelomično pratiti turnir predvidjelo je pobjedu vlastite zemlje, dok je u Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji to učinilo manje od 5%.

Metodologija

Istraživanje javnog mnijenja provedeno je u 10 zemalja srednjoeuropske regije: Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i Poljskoj. Podaci su prikupljeni između 6. svibnja i 4. lipnja 2024. Anketa je provedena telefonom s tisuću ispitanika po zemlji (osobno u Srbiji). Uzorak po zemlji reprezentativan je prema spolu, dobi i tipu naselja.

O nama

CEPER je robna marka CEPER Group GmbH. Akronim CEPER je skraćenica Srednjoeuropske perspektive. Područje ekspertize CEPER-a su srednjoeuropski poslovi, tvrtka svojim klijentima nudi praćenje medija, istraživanje tržišta i ankete iz regije.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt