Film 'Obiteljska terapija' Sonje Prosenc premijerno prikazan na filmskom festivalu Tribeca u New Yorku!

Novi dugometražni igrani film slovenske redateljice Sonje Prosenc, Obiteljska terapija, svjetsku je premijeru imao u glavnom međunarodnom natjecateljskom programu Filmskog festivala u Tribeci na Manhattanu u New Yorku. Premijera je održana u punoj dvorani Village East Cinema protekli vikend. Riječ je o hrvatskoj manjinskoj koprodukciji - produkcijska kuća Wolfgang i Dolly iz Zagreba hrvatski je koproducent filma.

Scenaristica i redateljica filma Sonja Prosenc te umjetnički direktor festivala Frederic Boyer uvodno su predstavili film, a na kraju projekcije oduševljenoj publici predstavili su se glumci Katarina Stegnar, Marko Mandič, Mila Bezjak, Judita Franković Brdar i drugi članovi ekipa iz Slovenije, Hrvatske i Norveške, među kojima i direktor fotografije Mitja Ličen, montažerka Ivana Fumić, scenografkinja Tajana Čanić Stanković i kostimografkinja Dubravka Skvrce.

Obiteljska terapija prvi je slovenski dugometražni igrani film u natjecateljskom programu spomenutog festivala. Selektori američkog festivala film su okarakterizirali kao "iznimno zabavnu, hrabru i gorku satiru koja potiče na razmišljanje". Film nastaje u koprodukciji Slovenije, Italije, Hrvatske, Norveške i Srbije. U središtu radnje filma je Aleksander koji želi predstaviti svoju savršenu obitelj za nadolazeće natjecanje Put u svemir. Tim povodom u obiteljsko domaćinstvo ulazi njegov odrasli sin iz stare veze, a naizgled idealna obiteljska slika dolazi na kušnju.

Redateljica Prosenc premijeru je komentirala ovim riječima: 'Bila je to nevjerojatna večer. Prije projekcije u ekipi se osjećalo veselo uzbuđenje. Protokol crvenog tepiha nas je malo prizemljio, a na projekciji je već tijekom filma postalo jasno da će reakcije biti vrlo pozitivne. Mislim da je svjetska premijera filma Obiteljska terapija ovdje u Tribeci u New Yorku bila najljepši početak ovog filmskog putovanja koji smo mogli poželjeti.'

U filmu glume Katarina Stegnar, Marko Mandič, Mila Bezjak, Aliocha Schneider, Judita Franković Brdar, Jure Henigman (glavni glumac redateljičina prethodnog filma History of Love), Kristoffer Joner (The Revenant, Mission Impossible, The Wave), te pjevačica Ana Djurić - Konstrakta i Matija Vastl.

'Prepuna dvorana koja ne samo da diše uz film, već se i smije. Ponekad glasno, ponekad prigušeno, publika kao da je smijehom htjela izbrisati svoju identifikaciju s pričom. I na trenutke dvorana urla od pretjerane identifikacije', o dojmovima kaže glumica Katarina Stegnar.

Uz glumicu Juditu Franković Brdar, hrvatski dio ekipe čine i scenografkinja Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Dubravka Skvrce, montažerka Ivana Fumić te producenti Tamara Babun i Matija Drniković i izvršni producent Aleksandar Arsovski iz produkcijske kuće Wolfgang i Dolly d.o.o.i.

'Obiteljska terapija je film koji bi svaki autor poželio - vizualan, smiješan i pametan. Rad na ovakvom projektu je potpuna satisfakcija u smislu karakterizacije likova i stvaranja slike slobodno uz potporu i vjeru redatelja i snimatelja u moj rad i viziju. Vrhunac tog rada je svjetska premijera u New Yorku na Tribeca Film Festivalu kao prijestolnici nezavisnog filma i još kada svjedočimo koliko je film dobro primljen i uspoređivan s djelima poput Parazita i Lobstera - nakon toga je teško pronaći reči osim biti zahvalan i voljeti posao koji radim', o premijeri kaže scenografkinja Tajana Čanić Stanković.

Na filmu su surađivali i redateljičini stalni suradnici, među kojima direktor fotografije Mitja Ličen (Telesce, premijerno prikazan na Semaine de la Critique Cannes, nagrada Europske filmske akademije) i norveški dizajner zvuka Gisle Tveito (Thelma, The Most Terrible Man in the World i drugi filmovi Joachima Triera, The Force Majeure Rubena Östlunda). Glazbu su skladali Primož Hladnik i Boris Benko (Silence), a snimio ju je Simfonijski orkestar iz Stavangera u Norveškoj. Glavni producent filma je Rok Sečen iz produkcijske kuće Monoo. Produkciju filma je financijski podržao Slovenski filmski centar kao i s filmski studio Viba te RTV Slovenija, Hrvatski audiovizualni centar, FAV Friuli Venezia Giulia, Friuli Venezia Giulia Film Commission, FiC, Filmski centar Srbije, Filmcraft Rogaland, Mediefondet Zepyr, Filmcamp.

Slovenski umjetnici iz različitih umjetničkih žanrova i kulturnih sektora - od plesa, filma, fotografije, dizajna, mode i drugih - koji žive i rade u SAD-u ili su ovdje u gostima, susreli su se prije premijere u galeriji MC na Manhattanu. Pridružile su im se i počasna konzulica u SAD-u Stephanie Owens kao i ravnateljica Slovenskog filmskog centra Nataša Bučar te mnogi drugi stvaratelji i pobornici umjetnosti.

Tribeca Film Festival osnovao je 2002. glumac Robert De Niro zajedno s producenticom Jane Rosenthal i poduzetnikom Craigom Hatkoffom kako bi potaknuli revitalizaciju južnog Manhattana nakon 9/11. Ove godine festival slavi 80. rođendan Roberta De Nira nizom događanja pod zajedničkim nazivom De Niro Con.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt