Hrvatski branitelji Zagrebačke županije čuvari su suvereniteta i simbol hrabrosti

Grad Sveta Nedelja ove je godine bila domaćin obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije.

Centralna svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije održana je danas 29. lipnja 2024. godine u Svetoj Nedelji. Kod Spomen obilježja hrvatskim branitelja položeni su vijenci i zapaljene svijeće, te je održana Sveta Misa u župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Rakitju. Cilj obilježavanja je povezati zajednicu i promicati vrijednosti mira, zajedništva i solidarnosti.

Županijska skupština Zagrebačke županije u ožujku 2013. godine proglasila je 27. lipnja - Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Na taj je dan 1991. godine na pokupsko ratište raspoređena 2. brigada Zbora narodne garde koja je tada počela djelovati na prvoj crti bojišnice uz rijeku Kupu. To je ujedno i razlog što se, prije jedanaest godina, prvi Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije obilježavao upravo na pokupskom području.

Drago mi je da svugdje imamo otvorena vrata i razumijevanje. S ovog su mjesta krenule prve postrojbe i svi su znali što znači Tigar na terenu. Hvala svima koji se brinu za branitelje i njihove obitelji, za njihovu skrb, nikada se više nije zajednica brinula o nama nego posljednjih osam godina. Ona mora biti prva u lokalnoj zajednici i u državi“, rekao je predstavnik branitelja s područja grada Svete Nedelje i predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Rudolf Jedvaj.

Obilježavanje služi kao priznanje hrabrim muškarcima i ženama koji su branili Domovinu, ali također pruža priliku mladim generacijama da nauče o povijesti svoje zemlje i važnosti slobode i mira. „Ovo mjesto je kolijevka moderne hrvatske vojske. Ponosimo se slavnom prošlošću koju su obilježili ljudi, ratnici, baš ovdje gdje su počeci. Kao čovjek na tome svima zahvaljujem. Znam da vam nije bilo lako, znam što ste prošli, i potrudit ćemo se da vam koraci budu jednostavniji i da mlade generacije cijene vašu žrtvu i borbu. Znam koje su bile posljedice i nikada nećemo štedjeti u potpori, uvijek ćemo dati obol, a prvenstveno ćemo prema vama biti ljudi“, naglasio je gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec

Ovaj dan također potiče zajedništvo i solidarnost unutar zajednice, stvarajući osjećaj ponosa i zahvalnosti za žrtve koje su podnesene za današnju slobodu. „Vi, hrvatski branitelji, najzaslužniji ste što danas živimo u slobodnoj samostalnoj neovisnoj domovini Hrvatskoj. Imena ljudi koji su u Domovinskom ratu dali ono najvrjednije – svoj vlastiti život, zlatnim su slovima upisana u temelje Lijepe Naše. Poticat ćemo i dalje rad udruga, financirati besplatno liječenje za 120 branitelja u Naftalanu, isticati ponos na vas u svakoj prigodi. Županija će uvijek biti uz branitelje jer ste bili i ostali najvažniji u najtežim vremenima“, rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Ervina Kolarec

Hrvatski branitelji imaju neprocjenjiv značaj u povijesti i identitetu moderne Hrvatske. Njihova hrabrost, požrtvovnost i odlučnost tijekom Domovinskog rata 1991.-1995. godine bili su ključni za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Bez njihove nesebične borbe, Hrvatska danas ne bi uživala slobodu i neovisnost. „Više od 800 branitelja iz Zagrebačke županije utkalo je svoje živote u čvrste temelje hrvatske države. Upravo u Rakitju utemeljena je postrojba legendarnih Tigrova, temelj i jezgra iz koje su se razvijale daljnje formacije, poput Gromova. Pozitivno ozračje u hrvatskom društvu i čvrsta povezanost s hrvatskim narodom bili su od samih početaka obrane i stvaranja Hrvatske najveći izvor naše snage. Naša današnja zadaća je očuvati državu, izgraditi ju onakvom kakvu smo željeli i za koju smo se borili. Naša životna misija je prenijeti sustav vrijednosti koji smo pokazali u najtežim danima – domoljublje, hrabrost, vjeru i zajedništvo, prenijeti na mlade generacije kao izvor nadahnuća i snage za ostanak na rodnoj grudi. Gospodarski razvoj, jačanje pravne države i daljnji razvoj demokracije posao je koji je pred nama“, istaknuo je izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja general Darko Rukavina.

Žrtva i hrabrost branitelja ne samo da su osigurali slobodu Hrvatske, već su postali temelj na kojem se gradi budućnost, inspirirajući sve nas da težimo očuvanju mira i pravde u svakodnevnom životu. U tome leži duboki i trajni značaj hrvatskih branitelja.

Doprinos branitelja nije ograničen samo na vojnu borbu; mnogi od njih i danas aktivno sudjeluju u društvu, kroz rad u lokalnim zajednicama, udruženjima i projektima koji potiču solidarnost i zajedništvo. Njihova prisutnost i angažman pomažu u izgradnji jačeg, otpornijeg društva i podsjećaju nas na važnost kolektivne odgovornosti i zajedničkog dobra.

Kroz prisjećanje i komemoracije, Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije pomaže u očuvanju povijesnog pamćenja i osigurava da se hrabrost i odanost branitelja nikada ne zaborave.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt