Na Petrovom u Kutini podijeljeno 600 porcija gulaša

Obilježavanje Dana Grad Kutine ‘’Petrovo - slavlje kutinsko’’ povezano je sa blagdanom sv. Petra i Pavla. Prije 187 godina (3. 3. 1837.) Kutina je dobila status trgovišta. Uz blagdan sv. Petra i Pavla (29. lipnja) stekla je i pravo sajmovanja. Uz taj dan, punina radosti i kutinskog života traje od crkvenog brega do središta grada.

Kutinsko Petrovo nije samo praznik, već i prilika za očuvanje i promociju lokalne kulturne baštine. Manifestacija ima ključnu ulogu u podizanju svijesti o važnosti tradicije i običaja, kako među lokalnim stanovništvom, tako i među posjetiteljima. Kroz brojne aktivnosti i događanja, Petrovo oživljava bogatu povijest Kutine i promovira vrijednosti koje su bitne za identitet ovog kraja. „Obilježavamo ga od 2007. godine, a zadnje dvije i Dan grada. Središnji dio je slavlje kutinsko koje je započelo danas sa KUD-ovima, pjesmom i plesom, po čemu je Kutina poznata. Bogat program osmišljen je i za najmlađe i za starije. KUD-ovi obogaćuju naš program jer pokazuju tradiciju mlađim generacijama“, rekla je direktorica TZ grada Kutina Ivana Grdić.

Program je započeo tradicijski – pjesmom i folklorom. „Petrovsko kolo poznato je po tome što svi KUD-ovi koji nastupaju naprave veliko kolo na glavnom gradskom trgu. Uz pjesmu, tvore iznimnu atmosferu. Folklor i kolo su ne samo čuvari tradicije, već i mostovi koji povezuju prošlost sa sadašnjošću. Kroz brojne folklorne ansamble i kulturne manifestacije, mlađe generacije i dalje njeguju i promoviraju našu bogatu kulturnu baštinu. Ona je živopisna slika naroda koji čuva svoje korijene i sa ponosom ih prenosi budućim generacijama“, naglasila je Grdić.

Petrovo je i dan kad se obilježava dan sajmovanja i obrtništva, pa se tako prezentiraju mnogi obrtnici. „Poznato je po velikom broju izlagača koji svake godine dolaze izlagati svoje rukotvorine i proizvode. Oni promiču tradiciju zanata i rada vrijednih ruku te je ovo prilika da pokažu što su cijele godine radili. Tu su i brojne udruge koje okupljuju sve generacije“, ističe Grdić.


Na Petrovom – slavlju kutinskom, ne nedostaje niti dobre hrane i kapljice. Mogu se kušati brojni tradicijski proizvodi i nezaobilazni škrlet. Podijelilo se 600 porcija gulaša od 80 kg mesa – 300 litara kuhalo se 14 sati. Njegovu tajnu otkrio je poznati chef Bogdan Ognjenović: „Za dobar gulaš potrebno je dobro meso i povrće, vrijeme i puno ljubavi uz začine. Mora se kuhati polako i mora se uživati u tom kuhanju kako bi otpustio sve svoje blagodati“.

Tamburaški sastav Ambar zabavio je sve posjetitelje prije nego je na pozornicu stigao legendarni Jole. Poznati showmaker napravio je spektakularni show, oduševivši publiku energičnim nastupom i hitovima koji su podigli atmosferu do usijanja. Njegov koncert je bio vrhunac večeri, obasjan svjetlima i nezaboravnom interakcijom sa fanovima.

Subota predvečer, 29. lipnja rezervirana je za sportske i plesne aktivnosti. U 18:30 je start utrke „5 za Petrovo“ na kojoj se očekuje stotinjak sudionika. Od 18 sati kreću plesni nastupi – svoje talente i ritmičnu čaroliju predstavit će plesači akrobatskog rock'n'rolla, Rasplesani mali Repušnjaci, Cheerleading Klub iskrice i M18 te vas sigurno ostaviti bez daha.

Mažoretkinje grada Kutine pokazat će bogatstvo svojih figura i umijeće plesa sa štapom uz glazbenu pratnju Gradskog puhačkog orkestra „Krešimir“ Kutina.

Nakon njih, SuperCover Band zagrijat će atmosferu za drugi veliki koncert. Pjevajte nove i stare hitove sa našom pjevačicom koja ove godine slavi 30 godina karijere. Nina Badrić stiže na glavni kutinski trg u 22 sata još više podići ljetne temperature. Vlasnica mnogobrojnih hitova i jedan od najljepših ženskih glasova regionalne glazbene scene napravit će pravi spektakl.

Nedjelja je rezervirana za brojne sportske sadržaje.

Petrovo – slavlje kutinsko“ se održava u organizaciji Turističke zajednice grada Kutine.

Više informacije pronađite na Facebooku.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt