Iva Jerković Oreški za HELLO!: “Eros mi se uvijek probudi kad projekt nosi zanimljivu priču”


Kazališna i filmska glumica Iva Jerković Oreški je magnet za publiku. U svakom projektu u kojem se pojavi ova Zadranka plijeni svojom osobnošću, ali i talentom, koji trenutno možemo vidjeti na daskama zagrebačkog HNK-a ili na televizijskim ekranima u seriji Dalibora Matanića Šutnja, a vrlo skoro i u filmu Jasne Nanut Sedmo nebo.

Film otvara ovogodišnji ZFF, a od 9. studenog kreće u domaća kina. U komediji Sedmo nebo, Jerković Oreški glumi emancipiranu plesačicu u ljubavnom odnosu s glavnim likom filma kojeg igra Krešimir Mikić, a u intervju za HELLO! magazin govori nam više o tome kako je bilo na snimanju filma za kojeg već sad znamo da će nasmijati kino publiku, koliko se prepoznaje u junakinjama koje glumi i što njoj predstavlja sedmo nebo. Iva Jerković Oreški
Iako smo već dobrano zakoračili u jesen, uvijek je dobro prisjetiti se ljetne razbibrige. Kako ste proveli ljetne mjesece i jeste li uspjeli postići balans između posla i odmora? Kao Zadranki, kako vam pada udaljenost od mora?

Ljeto sam provela uglavnom u kuferu, puno sam putovala što po našoj, što po stranim obalama, nešto poslovno, nešto privatno. Reklo bi se da je bio dobar balans, ali i dinamično, jer izležavanje na plaži izdržim ravno dva sata, više sam tip od akcije.

Što sam starija, sentimenti me sve više hvataju za rodnu grudu, ali nisam se nikad pretjerano smatrala dijelom dalmatinskog pathosa.

Kao mlada glumica imali ste se priliku okušati u raznim formatima i ulogama. Na koje ste projekte najponosniji, a u kojima biste se voljeli okušati? Koji vas je projekt najviše izbacio iz zone komfora?

Smatram se velikom sretnicom što sam dosad imala prilike imati takav opus kakav imam. Eros mi se uvijek probudi na svaki novi projekt koji nosi zanimljivu priču, ekipu i režiju. Iskreno, ja ne znam da je meni i jedan proces bio komforan, ako i je, vjerojatno ja sama uspijem napraviti da tako ne bude.

Već znam kako idu etape procesa: super je, pa ne znam kako ću, pa ipak sve shvatim, pa nekoliko dana prije filma/predstave sve padne u ponor, pa onda ipak... kuc kuc kuc... na kraju isplivam i dapače, prođe odlično.

Iva Jerković Oreški

U komediji 'Sedmo nebo' redateljice Jasne Nanut tumačite ulogu fatalne plesačice Tamare, ljubavnice rastresenog Nine kojeg tumači Krešimir Mikić. Riječ je o jednoj od glavnih uloga. Čime vas je projekt osvojio i po kojim ćete anegdotama pamtiti snimanja?

Redateljica Jasna Nanut mi je rekla da ću imati puder, eyeliner, čak i ruž u boji u nekim scenama, stylish kostime i da neću morati socijalno europski dramiti. Rekla mi je još da su interijeri moderni i da se prikazuje hrvatska realnost u kojima Hrvati imaju lijepe kuhinje. Pomamila sam se!

Šalu na stranu (a nije šala), uz sve to priča je zabavna, moderna, a pritom nimalo banalna. Jako smo se smijali tijekom snimanja, neću reći ime, ali nekome na setu je jednom popustio i mjehur od smijanja. :)))

Radnja filma počiva na problematici ljubavnog trokuta obrađenog kroz humorističnu prizmu. Kako vaš lik gradira tijekom filma i koje ste mu emocije i karakteristike imali priliku pripisati? Općenito, kako se Tamara bori za svoje dostojanstvo unutar trokuta?

Tamara inzistira da on preuzme odgovornost za svoje postupke, osobito za svoja obećanja. U tom smislu, ona ne osjeća krivnju ili gubitak dostojanstva.

Iva Jerković Oreški

U svakodnevnom govoru izraz „sedmo nebo“ oznaka je iza koje stoji stanje iznimne sreće. Što Tamari predstavlja sedmo nebo, a što je Ivi u svakodnevnom životu odskočna daska do tog stanja? Postoje li karakterne odrednice koje dijelite s Tamarom, a koje su pak nepremostive razlike između Ive i Tamare?

Svaki lik uvijek negdje moramo pronaći u sebi, pronaći gdje nam je poveznica. To su neke male tajne koje će ostati između mene i Tamare, ali ljubavna ludila rijetko kome nisu poznata.

Prije glume studirali ste socijalni rad. Koliko vam u glumačkoj profesiji koriste spoznaje o socijalnim fenomenima i kako sposobnost stavljanja u tuđu kožu primjenjujete u izvedbi?

Sve je to intenzivno - bavljenje ljudima, ljudskim odnosima, njihovim pričama. Medij, odnosno film ili izvedbena umjetnost je drukčija, ali da nema ovog prvog zasigurno bi bila lošija u drugom.

Iva Jerković Oreški

Zagrebački HNK najavio je bogatu kazališnu sezonu. U kojim ćemo vas ulogama imati priliku gledati i, s obzirom na probe koje su već u punom jeku, kojim se novim temama, iskustvima i vještinama radujete?

Ove sezone slijede probe za novi tekst Tomislava Zajca „Nestajanje” u režiji Dore Ruždjak Podolski, zatim hit tekst koji trenutno gotovo u isto vrijeme izlazi u SNG-u te u National theatre u Londonu ”Nebesa” u režiji Marine Pejnović te Shakespeareov komad „Mjera za mjeru” u režiji Ivana Plazibata.

Osim spomenutih angažmana, gdje vas još u nadolazećem periodu možemo očekivati?

Trenutno se emitira druga sezona od kritika hvaljene serije Dalibora Matanića „Šutnja”. Produkcija je na svjetskom nivou, a rad na seriji pamtit ću kao fenomenalno iskustvo u najpozitivnijem smislu. Uloga je u potpunoj kontri Tamari iz Sedmog neba.

Iva Jerković Oreški

Prepoznatljivom vas čini i modni ukus koji opisujete kao mali krik individualizma izvan trendovskih granica. Koji su vam aktualni modni trendovi posebno neprivlačni ili nerazumljivi? U čemu se pak najbolje osjećate i što nosite ove jeseni?

Ja volim modu, gledam to kao neku vrst umjetnosti. Pratim je, ali ne slijepo. Sad sam već upoznata s tim što mi stoji, što mi ne stoji. U tom smislu, balerinke mi nećete podvaliti nikad pa ni tad.

Vrlo često moj modni izričaj mora biti podređen praktičnosti koju dan zahtijeva. Dobar baloner ili kaput, napravi da to izgleda smisleno.
Kako koristite slobodno vrijeme i koji su vam omiljeni oblici razonode?

Otići negdje – nema mi dražeg.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt