Održan World Polio Day 2023 u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu

U utorak, 24. listopada 2023. godine, u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, povodom Svjetskog dana borbe protiv dječje paralize, održan je gala događaj koji je organizirao RC Zagreb Medveščak pod pokroviteljstvom Distrikta 1913 i Ministarstva zdravstva. Događaj je okupio istaknute osobe iz političkog, poslovnog i humanitarnog svijeta te su svi zajedno pokazali snažnu predanost rotarijanskim načelima i vrijednostima i tako dostojno proslavili World Polio Day. U glazbenom programu sudjelovali su Amira Medunjanin i Mate Grgat, a gosti su imali priliku čuti inspirirajuće govore i priče o osobnim iskustvima s poliomijelitisom i naporima na iskorjenjivanju bolesti.

Osim prikupljanja sredstava i izravne podrške cijepljenju, naš klub zajedno s brojnim drugim rotary klubovima radi na podizanju svijesti o poliju i važnosti njegovog iskorjenjivanja, kao primjeru izvrsno organizirane preventivne zdravstvene akcije. Ovakvi dani služe i kako bismo educirali javnost i mobilizirali zajednice. Polio akcija, kao primjer globalno velike akcije, svjedoči kako Rotary može biti ključan kamen temeljac u globalnim naporima za iskorjenjivanje jedne istinski ozbiljne bolesti. RC Medveščak i dalje će usmjeravati svoju pažnju na potrebe lokalne zajednice, razmišljajući i o globalnim trendovima. Djelujući lokalno, mobilizirajući resurse, želimo stvoriti svijest i potaknuti ili barem biti dio neke buduće globalne akcije. Možda nije potrebno uvijek činiti velike stvari, dovoljno je male stvari raditi s velikom ljubavlju za ljude i zajednicu.“ izjavila je predsjednica RC Zagreb Medveščak izv.prof.prim.dr.sc. Jelena Popić, dr. med.

Rotary International jedanaest godina zaredom širom svijeta organizira World Polio Day radi dodatne koncentracije svih aktivnosti u dovršetku velike plemenite misije rotarijanskog pokreta. Rotary je započeo svoju borbu protiv polija 1985. godine kada je lansiran PolioPlus program. Cilj ovog programa bio je imunizacija sve djece svijeta protiv poliomijelitisa, virusne bolesti koja je uzrokovala dječju paralizu, a u nekim slučajevima i smrtne ishode. Rotarijanci svijeta donirali su dosad više od 2 milijarde USD i nebrojene volonterske sate kako bi se provelo cijepljenje 2,5 milijarde djece u 122 zemalja svijeta. Inicijativa Rotaryja potaknula je brojne države da pomognu svojim prilozima programu iskorjenjivanja dječje paralize te je tako prikupljeno dodatnih gotovo 8 milijardi USD.

Hrvatski Rotary klubovi svake godine obilježavaju 24. listopad kao World Polio Day raznim aktivnostima koje podižu svijest o ovoj bolesti, kako unutar tako i van Rotary zajednice, ali i projektima i akcijama na kojima se prikupljaju sredstva koja se uplaćuju u Rotary End Polio fondaciju. Djelomično zahvaljujući naporima Rotaryja, broj slučajeva polija dramatično je smanjen s više od 350.000 slučajeva godišnje u 1980-ima na samo 12 slučajeva 2023. godini.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt