Ovi umaci su apsolutni hit u svijetu, a i domaći influenceri poludjeli su za njima!

Ako pratite trendove onda zasigurno znate koji su umaci trenutni najveći hit – salsa i guacamole, naravno. Zbog jednostavnosti pripreme, niza mogućnosti sljubljivanja s ostalim jelima i brojnih benefita za zdravlje, trenutno ruše rekorde na internetu. Njihova popularnosti diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, ne jenjava. U čemu je kvaka?

Tempo svakodnevice ne ostavlja puno vremena za boravak u kuhinji. Međutim, to nikako ne znači da ne kuhamo. Naprotiv, kuha se, ali se pritom i teži jednostavnosti, što manjem utrošku vremena i većoj praktičnosti. S druge strane, svijest o zdravoj prehrani i zdravom načinu života sve je jača i uvelike utječe na globalne trendove u svim segmentima, od ponašanja i navika do prehrane. Utječe i na industriju hrane, dodataka i začina, koja se sve više prilagođava novim potrebama i ide „na ruku“ modernim potrošačima. Sve su to ključni razlozi popularnosti jednostavnosti i osviještenosti u pripremi hrane. Jednostavno i brzo (a hranjivo) je apsolutni trend u svijetu, a sa samo dvije namirnice – rajčicom i avokadom – u tren oka je moguće pripremiti prave gurmanske zalogaje. Društvene mreže prepune su odličnih ideja za obroke, snackove i grickalice od ove dvije sjajne voćke.

RIZNICE ZDRAVLJA

Da, zapamtimo jednom zauvijek, avokado i rajčica pripadaju skupini voćki. Dok je rajčica svakodnevna namirnica našeg podneblja, tropski avokado tek se u novije vrijeme udomaćio u lokalnoj gastronomiji. Rastuću popularnost duguje svojim brojnim nutrijentima i benefitima, a nazivaju ga još i najzdravijim voćem na svijetu. Vitamini E, C i B skupine, folna kiselina, proteini, vlakna, nezasićene masne kiseline (kao one u maslinovom ulju) i brojni drugi hranjivi sastojci, ovu – na prvi pogled – neatraktivnu voćku čine pravom malom riznicom zdravlja. Rajčica je, što već mnogi znaju, također prepuna hvalevrijednih sastojaka i ima visoku energetsku vrijednost. Redovito se ubacuje u salate, zbog čega mnogi često pogrešno misle da je riječ o povrću te su je često navikli tretirati kao prilog. No novi trendovi i to polako mijenjaju, jer pravo je vrijeme da i avokado i rajčica zasjaju u glavnoj ulozi!

PRAKTIČNI RECEPTI

Primiče se kraj godine što znači biti bliže periodu blagdana i druženja u zatvorenom. Iako kombinacija boja avokada i rajčice, zelena i crvena, nepogrešivo asocira na Božić, dobar guacamole ili začinjena meksička salsa oduševit će svako društvo i na nadolazećim Halloween okupljanjima. Uz čips, tortilje, pita kruh ili preprženi tost predstavljaju odličan i hranjiv snack koji se priprema u tren oka. Oduševljenje salsom i guacamoleom ne skrivaju ni TikTokeri Klara Petrović, Marko Vuletić i Andro Anić čije recepte obavezno pogledajte na njihovim profilima. Uostalom, budući da je riječ o TikToku i o samo dvije ključne namirnice, možete biti sigurni da su upravo njihovi recepti super-jednostavni i lagani. Bez problema će ih rekreirati čak i oni koji nisu sasvim na „ti“ s kuhanjem. Potrebne su samo rajčice (OK, može i one iz konzerve) ili avokado, malo luka, limete i – da stvar bude još brža i jednostavnija – začinske mješavine Kotanyi, koje uvelike olakšavaju ionako jednostavnu pripremu ovih popularnih „umako-namaza“. Osim što sadrže sve potrebne začine za guacamole i salsu, imaju i prirodnu morsku sol (što je garancija da nećete presoliti ili nedovoljno zasoliti), nemaju aditive ni bojila. Jedno ovakvo 100% prirodno pakiranje začinske mješavine, bez konzervansa i poja

ivača okusa, bit će dovoljno za nekoliko zdravih obroka, čime štedite dvostruko: i vrijeme i novac. Jednom kada u društvu probate ove hit umake bit će vam jasno zašto je cijeli svijet poludio za njima i zašto ih i hrvatski influenceri naprosto obožavaju!

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt