Drugi Women's Weekend posvećen jačanju ravnopravnosti

Sanjam o vremenu kada će netko biti uspješan, bez obzira na to je li žena ili muškarac. Društvo u tome treba pomoći ženama, a inspirativna ženska priča je ujedno i najbolja inspiracija drugim ženama”. Poruka je kojom je Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije, na najbolji način najavila drugo izdanje Women’s Weekenda na koje, između ostalih, stiže inspirativna američka spisateljica dr. Cat Bohannon, potom Lisa Carmen Wang, jedna od 30 osoba na Forbesovoj ljestvici najutjecajnijih osoba mlađih od 30 godina, slovenska aktivistica, sociologinja i voditeljica Instituta 8. mart Nika Kovač, Lana Djurkin-König, koja će predstaviti svoje profesionalno putovanje tijekom 20 godina rada u globalnim kompanijama na liderskim pozicijama odgovornima za sigurnost te Francuskinja Murielle Nouchy, stručnjakinja s dugogodišnjim iskustvom u turizmu i članica organizacije Femmes de Tourisme. To su samo neka od istaknutih imena koja će dati doprinos osnaživanju uloge žena u društvu, a koja su predstavljena na konferenciji za medije održanoj u novouređenoj i otvorenoj Gradskoj knjižnici u Art kvartu Benčić u Rijeci u povodu najave drugog izdanja Women’s Weekenda koje će se održati od 7. do 10. ožujka u prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Art kvarta.

Kada sam razmišljala o pokretanju Women’s Weekenda znala sam da želim dati priliku ženama koje imaju ogromnu i važnu ulogu u poslovnom svijetu i društvu, no nažalost često prolaze nezamijećeno ili nisu u prvom planu. Čini se da je postojala velika potreba za takvim događajem jer već je odjek prve konferencije potvrdio važnost Women’s Weekenda. Ravnopravnost i osnaživanje žena nam je u fokusu zato nas veseli dolazak nekih od najzanimljivijih autorica, liderica i poduzetnica u regiji, ali i svijetu.”, istaknula je Nevena Rendeli Vejzović, inicijatorica i direktorica Women’s Weekenda.

Novost ovogodišnjeg Women's Weekenda je uključivanje Europske komisije što će dodatno osnažiti konferenciju. “U suradnji s Predstavništvom Komisije u Hrvatskoj, Centrom Europe Direct i Sveučilištem u Rijeci prvoga dana konferencije, 7. ožujka, za koji će ujedno biti slobodan ulaz za sve posjetitelje, razgovarat ćemo o tome kako je i zašto još uvijek ravnopravnost potrebno zakonski regulirati, i to s europske razine, te zašto je to dobro za žene, muškarce i biznis u praksi, a u tome će nam pomoći predstavnici akademske zajednice i EK te poslovnog sektora”, najavila je Andrea Čović Vidović, voditeljica predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Podsjetila je da EK aktivno radi na zaustavljanju rodno uvjetovanog nasilja, rušenju rodnih stereotipa, ukidanju rodnih razlika na tržištu rada, postizanju jednakog sudjelovanja u svim sektorima gospodarstva, borbi protiv rodnih razlika u plaćama i mirovinama, ukidanju rodnih razlika u području skrbi i postizanju rodne ravnoteže u donošenju odluka i politici – kako u državama članicama Unije i cijeloj Europi, tako i globalno.

Dok god jedna skupina ljudi gubi vrijeme nedjeljom boreći se za neravnopravnost, one teme koje se obrađuju na Women's Weekendu itekako su važne. Mi to moramo naglašavati i zadaća je svake odgovorne i progresivne politike da te teme stavlja na dnevni red i da o njima raspravlja. Smatram da nema boljeg mjesta od Rijeke za takvu raspravu. Prošle godine smo se izuzetno dobro zabavili, ali smo i mnogo toga naučili. Dokaz tome je i to što se ovdje nalazimo već drugu godinu zaredom”, poručio je Marko Filipović, gradonačelnik grada Rijeke koja se pokazala savršena lokacijom za konferenciju te je već nakon prvog izdanja stala uz bok poznatim riječkim manifestacijama i utjecala na jačanje vidljivosti grada i županije.

Zbog toga očekuje da će se povodom Dana žena u Rijeci okupiti tisuće žena i muškaraca, što posebno pozdravljaju i Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera te Petar Škarpa, direktor TZ grada Rijeke, kao i Hrvatska turistička zajednica te tehnološki partner A1 Hrvatska koji zajednički pružaju podršku događaju kroz svoje aktivno sudjelovanje i doprinos.

„Drago nam je da smo i ove godine dio Women's Weekend konferencije. Smatramo da upravo žene često mogu ponuditi drugačija rješenja ili perspektivu. Stoga danas u A1 Hrvatska imamo čak 46 posto zaposlenih žena i isti toliki postotak na menadžerskim pozicijama. Želimo privući još više žena, zbog čega surađujemo s fakultetima i provodimo programe kao što je A1 STEMfemme.“, istaknula je Kristina Ivišić, direktorica Odjela za prodaju korporativnim korisnicima, A1 Hrvatska.

U tjednu obilježavanja Dana žena ne propustite biti dio tri dana inspirativnih i edukativnih panela i predavanja, ali i odlične zabave na drugom Women’s Weekendu u Rijeci! Ulaznice osigurajte na linku, a sve informacije o programu i sadržajima na Women’s Weekendu pratite i putem društvenih mreža FB, IG i LinkedIn. Vidimo se u Rijeci od 7. do 10. ožujka i proslavimo Dan žena zajedno!

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt