Umorni ste od znatiželjnih pogleda na vaše osobne podatke? Evo kako tome stati na kraj

 Naši pametni telefoni uvijek su uz nas, no koliko puta završe u tuđim rukama? Bilo da je riječ o zabavljanju djeteta, pokazivanju zabavnog sadržaja prijatelju, ili slanju na popravak, često se dogodi da uređaje predamo drugima. Svaki put kada to učinimo, postoji opasnost da omogućimo pristup nečemu što predstavlja potencijalnu ugrozu privatnosti.

Zahvaljujući Pin App i Maintenance Mode funkcijama, korisnici više ne moraju brinuti o tome da će netko neovlašteno pretraživati njihov uređaj. Oni odlučuju što se može, a što ne može vidjeti, bez obzira tko drži uređaj u rukama. To je kao da imaju osobnog čuvara za svoj telefon.

Pin App aplikacija:

Onaj osjećaj kada predate pametni telefon nekome u ruke da pogleda vaše fotografije poznat je svima. Možda su to fotografije s odmora ili nešto zabavno što ste sačuvali, no osoba može slučajno otvoriti drugu aplikaciju i vidjeti fotografiju, poruku ili nešto drugo što niste namjeravali pokazati. Pin App može spriječiti taj potencijalno neugodan trenutak.

Zamislite Pin App kao osobnog čuvara aplikacija, koji onemogućuje pristup onim aplikacijama gdje drugi nisu dobrodošli. Umjesto toga, zadržava ih točno tamo gdje bi trebali biti — u aplikaciji koju ste odabrali — i nigdje drugdje.

Pin App također sprječava pojavu obavijesti koje riskiraju prikaz osjetljivih informacija korisnika.

Postavljanje Pin App-a brzo je i jednostavno. Samo treba otići u Settings, zatim u Security and Privacy, niže u izborniku pronaći More Security Settings, te uključiti Pin App ili dodirnuti tekst za pregled dodatnih postavki. Za dodatnu sigurnost moguće je odabrati opciju „Ask for PIN before unpinning“, tako da svatko tko ima telefon u rukama treba lozinku da izađe iz otvorene aplikacije.

Zatim je potrebno odabrati aplikaciju koju korisnik želi podijeliti. Dodirom gumba Recents (ili povlačenjem prema gore i dugim držanjem ako se koriste geste povlačenja), potrebno je dodirnuti ikonu iznad aplikacije i odabrati opciju „Pin this app“ — i to je to.

Settings > Security and Privacy > More Security Settings > Pin app

Maintenance Mode:

Mnogi korisnici se u nekom trenutku tijekom životnog ciklusa uređaja nađu u situaciji da svoj pametni telefon predaju servisu zbog popravka napuknutog zaslona ili oštećenog priključka za punjenje. Često je potrebno poslati uređaj na popravak na određeno vrijeme, što nosi svoje rizike, uključujući i mogućnost da treće strane pristupe privatnim podacima na uređajima.

Čak i najoprezniji ne mogu izbjeći neugodne situacije. Kada korisnik pošalje telefon na popravak napuknutog zaslona ili oštećenog priključka, ne zna tko može pristupiti njegovim podacima.

U takvim slučajevima može pomoći Samsung Maintenance Mode1. Ovaj način rada posebno je dizajniran da zaštiti i sakrije osobne podatke korisnika od pristupa kada uređaj napusti njihove ruke i pošalje se na bilo koji tip popravka.

Kada se aktivira Maintenance Mode, moguće je postaviti poseban korisnički profil, osiguravajući da primarni račun i podaci ostanu privatni. Ovaj način može se aktivirati ili putem postavki uređaja gdje je potrebno dodirnuti Device Care prije nego se navigira do i dodirne Maintenance Mode; ili se može aktivirati putem aplikacije Samsung Members.

Jednom kada je Maintenance Mode uključen, moguće je sakriti sve osobne podatke uključujući fotografije, videozapise, kontakte i poruke te spriječiti bilo kakav neovlašteni pristup. Također osigurava se da se podaci slučajno ne izbrišu s uređaja, na primjer, od strane servisnog centra2. Može se osigurati da oni koji uređaju pristupaju imaju pristup samo osnovnim funkcijama uređaja koje im omogućuju izvođenje potrebne dijagnostike servisa.

Settings > Device care > Maintenance mode

Secure Folder:

Samsung Knox pruža višeslojnu sigurnost i privatnost, ne samo za zaštitu korisnika već i za omogućavanje izbora u tome što žele osigurati. Za one koji žele svoje najosobnije podatke držati odvojeno i sigurno, tu je Secure Folder.

To je spremnik koji zaključava podatke tako da im se ne može pristupiti preko uobičajene pohrane telefona. Može sadržavati najprivatnije podatke kao što su rasporedi kalendara i informacije o kontaktima, kao i bilješke, fotografije, videozapise, datoteke pa čak i aplikacije. Korisnik može čak i šifrirati Secure Folder kako bi svoje aplikacije i podatke dodatno zaštitio dok sljedeći put ne otvori mapu.

Secure Folder moguće je pronaći među aplikacijama. Prvi put kada ga korisnik otvori, morat će postaviti vrstu zaključavanja — PIN, uzorak ili lozinku. Osim toga, moguće je dodati i pristup otiskom prsta. Sve što korisnik stvori unutar Secure Foldera automatski će biti pohranjeno ovdje, ali podatke je moguće premjestiti u njega u bilo kojem trenutku.

Na primjer, ako korisnik želi sačuvati kopiju vozačke dozvole, može ju fotografirati koristeći aplikaciju Camera unutar Secure Foldera, ili odabrati fotografiju iz galerije, dodirnuti izbornik opcija (tri točke) i zatim odabrati Move to Secure Folder'.

Ima mnogo stvari koje korisnik ne može kontrolirati, ali kada je riječ o privatnosti, Samsung želi korisnicima dati što više kontrole. S Pin App, Maintenance Mode i Secure Folder, korisnici imaju dodatan osjećaj sigurnosti kad su u pitanju znatiželjni pogledi.

Settings > Security and Privacy > More Security Settings > Secure Folder

1 Dostupnost može varirati ovisno o tržištu i modelu.

2 Kao preventivna mjera, korisnicima se savjetuje da izrade sigurnosnu kopiju osobnih podataka prije aktiviranja Maintenance Mode.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt