Rođendanskom tortom i dodjelom nagrada proslavljen veliki jubilej Vinistre

Tradicionalna dodjela nagrada vinarima i proizvođačima jakih alkoholnih pića koji su svoje uzorke poslali na 30. Vinistrino ocjenjivanje i 15. Svijet malvazija, sinoć je u hotelu Parentium Plave Lagune bila u slavljeničkom tonu. Rođendansku tortu zajednički su rezala tri dosadašnja predsjednika udruge Vinistra – Ivica Matošević, Nikola Benvenuti i Luka Rossi i tako obilježili 30. jubilej istarske udruge vinogradara i vinara, ali i najatraktivnije izložbe vina u regiji koja se otvara sutra i traje do nedjelje (od 10. do 12. svibnja), u porečkoj dvorani Žatika.

„Prošle smo godine obilježili 30. godišnjicu od osnutka Istarske županije. I to je period kada možete podvući crtu i vidjeti što se sve napravilo. Sigurno je da smo na području poljoprivrede napravili veliki iskorak u našoj regiji. Tu prije svega mislim na vinogradare i vinare, kao i uljare i druge proizvođače. Danas je Istra jako dobar brend i na to možemo biti ponosni, a velika zasluga ide upravo vama. Odabrali smo razvoj koji se temelji na dodanoj vrijednosti i kvaliteti. Citirat ću prvog predsjednika Vinistre Ivicu Matoševića - to je bila ta naša romantika, a danas mi je drago što je to postao jedan jako dobar i kvalitetan biznis. Drago mi je što vidim jako puno mladih ljudi koji su se toga prihvatili što garantira dobru i kvalitetnu budućnost. U Istarskoj županiji imali ste partnera od samih početaka i mislim da smo u zadnjih nekoliko godina napravili velike iskorake“, poručio je župan Istarske županije Boris Miletić.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić rekao je kako je grad s udrugom vinogradara i vinara Istre partner od njezinih početaka te da se u vrijeme izložbe Vinistra traži krevet više, a ova vinska manifestacija danas ima veliko značenje za gospodarski razvoj Istre i Poreča.

Tridesetu obljetnicu Vinistri čestitao je i predsjednik Uprave Plave Lagune Dragan Pujas, istaknuvši kako je ova poznata tvrtka kao dugogodišnji zlatni sponzor Vinistre pridonijela u promociji i brendiranju Istre kao vrhunske vinske destinacije.

Vinistra danas funkcionira kao moderna organizacija s jasnom strategijom i planovima, kontinuirano ulažemo u podizanje kvalitete, jačanje identiteta i konkurentnost istarskih vina. I dalje ćemo održavati sinergiju svih naših članova jer nas je upravo zajedništvo dovelo tamo gdje smo danas - na vinsku kartu svijeta“, rekao je predsjednik udruge Vinistra Luka Rossi te pozvao sve ljubitelje vina u Žatiku u kojoj je ukupno 125 izlagača od čega čak 85 vinara.

Među njima su i ovogodišnji osvajači odličja s Vinistrinog ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića i Svijeta malvazija na kojima je dodijeljeno ukupno 15 platinastih, 178 zlatnih i 78 srebrnih medalja. Podsjetimo šampionske titule osvojile su vinarije Bastian za najbolju svježu malvaziju, Deklić za odležanu malvaziju i mladi teran, Benvenuti za zreli teran, Vinska klet Kralj iz Slovenije za mladi refošk, a Bordon također iz Slovenije za zreli refošk.

 

Grčka Monemvasia-Malvasia iz 2011. najbolje je ocijenjena malvazija s osvojenom titulom Best in Show, a vlasnici vinarije sinoć su na dodjeli nagrada istaknuli kako već 20

godina šalju uzorke na ocjenjivanje u Istru, potaknuti lijepom istarskom pričom i prijateljstvom s prvim predsjednikom Vinistre Ivicom Matoševićem.

 

Oznaku IQ – istarska kvaliteta ove je godine dobilo 27 vinara za malvazije iz berbe 2023. i sedam vinara za teran, berbe 2021.

 

Također, posebna priznanja dobili su vinarije Cattunar, Kozlović i Benvenuti, koje su do sada osvojile najviše šampionskih titula, svaka od njih po sedam.

 

Luka Rossi dodijelio je i posebne zahvalnice vanjskim suradnicima udruge Katarini Radola, Petru Šegonu, Maji Laginja, Krešimiru Juričiću, tajniku udruge od 2009. do 2022. te Miljenku Bošnjaku, jedinom ocjenjivaču na svih 30. Vinistrinih ocjenjivanja.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt