Jeste li čuli za Kozjanski park prirode? Nalazi se samo 70 km od Zagreba

Sve veći trend, istraživanje kontinentalnih bisera u ljetnim mjesecima te bijeg u netaknutu prirodu koja pruža mir i zaklon od jakog sunca tjera suvremene putnike na istraživanje destinacija u radijusu od 100 kilometara. Posebno želite li na jednodnevni izlet! Živite li u središnjoj Hrvatskoj, u Zagrebu, Krapini, Karlovcu ili Varaždinu ovo ljeto istražite pravi biser Slovenije - ljepotu Kozjanskog parka. Od granice s Hrvatskom (idete li preko Zaprešića) udaljen je svega nekoliko kilometara koje ćete svladati bez vinjete, lokalnom cestom. Kozjanski park spada u Regionalni park prirode Slovenije, nalazi se na spoju Alpa i Panonske nizine koje ga oblikuju u jedinstveno mjesto koje osvaja na prvu. Volite li netaknutu prirodu i odlične domaćine na svakom koraku ovo je destinacija na kojo možete provesti dio godišnjeg odmora. 

Odlučite li se za Kozjanski park, baza neka vam bude općina Kozje. Nekad mjesto bogate industrije (zamislite tu je bila tvornica Mont gdje se proizvodila popularna jakna 'Montica' ali i Decor tvornica Staklarne Rogaška u kojoj je radilo 250 radnika (među kojima je bilo 25 majstora staklara koji su kreirali brojne sportske nagrade, ali i vrijedne poklone kristalne za brojne dužnosnike poput poklona Britanskoj kraljevskoj obitelji, Papi Ivanu Pavlu II) danas je pravi turistički biser Slovenije ponudom prilagođen svima. Dobrodošlicu će vam zaželjeti dva simbola grada - stakleni zmaj i metalna jabuka. Zmaj je dio legende o borbi ovog mjesta sa strašnim zmajem kojoj je stala na kraj jedna koza, a jabuka podsjetnik na Festival jabuke koji se održava u rujnu, a koji u ovaj kraj godišnje privuče preko 15 000 posjetitelja. Kofere ćete spustiti u Kozjanskom dvoru, jedinstvenom malom butik hotelu u čijem su vlasništvu dva brata Iztok i Sandi Štus koje ćete upoznati odmah na ulazu u ovaj objekt. Oni su kupili stari restoran i prenoćište te  'birtiju' kako su nekad zvali domaći ovaj prostor pretvorili u ugodan prostor na kojem možete odsjesti, ali i jako fino jesti. Sobe u Kozjanskom dvoru su renovirane, madraci i jastuci anatomski, a svakom gostu su na raspolaganju saune i električni bicikli. Na stolu će vam biti servirane prave delicije napravljene od namirnica lokalnog uzgoja. Kušajte pastrvu s mladim krumpirom u maramici, sočna rebrica u Kozjanskom umaku, piletinu na X načina, a dan zasladite čime drugim nego štrudlom od jabuka. Hrana je jako ukusna, cijene odlične pa ne čudi kako je terasa Kozjanskog dvora stalno puna. Uz hranu su poslužuju lokalna vina poput vina Mramor. Posebnost ovog mjesta je i blizina dječjeg kampa Kozjansko koje u ljetnim mjesecima nudi poseban doživljaj za djecu različitih uzrasta. Mogu u kampu boraviti organizirano (posebno je zanimljivo za djecu koja su aktivna u sportu zbog blizine terena za vježbanje) ali i doći na ljetovanje i vrlo brzo pronaći nove prijatelje. Kamp funkcionira na tjednoj bazi (šest dana, pet noći) i organiziran je 24 satni nadzor i brojne aktivnosti za djecu. 

Kozje, kojem je zaštiti znak zmaj (koji se nalazi i u grbu) zapravo je dobilo ime po kozama koje možete hraniti nedaleko Kozjanskih dvora. Glavna zvijezda je jarac Piko čija će vam brojna obitelj doći i jesti iz ruke. Na ovom mjestu možete iznajmiti i električni bicikl te se uputiti prema biseru ovog kraja - dvorcu Podsreda. Dvorac je od Kozjanskog dvora udaljen petnaestak kilometara koje ćete lako svladati biciklom, ali i kombinirati tako da biciklom dođete do podnožja Grajske staze i uputite se kroz šumu sve do vrha dvorca. U podnožju se okrijepite u vinskom podrumu Moškon a dok savladavate srednje tešku stazu kroz šumu  prolazite poučnom stazom s brojnim zanimljivim markacijama. Kad dođete do vrha, zapravo ulazite u posjet dvorca Podsreda glavnu zvijezdu Kozjanskog parka. Sagrađen je u romaničko doba, nedavno obnovljen jedinstveni je muzej za sve generacije. Dvorac Podsreda možete istražiti na tri načina - klasičan s audio vodičem na više jezika, odabrati vođenu turu i Potragu za blagom koja je zabavan i interaktivan način obilaska dvorca u kojem uživa cijela obitelj. U ovom dvorcu se može i spavati, pa želite li se probuditi kao kralj i kraljica raspitajte za smještaj. Jedno krilo dvorca je pretvoreno u sobe za odmor i sa svakog prozora puca pogled na ljepotu ovog parka prirode. 

Silazak sa stijene na kojoj stoji ovaj dvorac je lagan, pa ako ste u podnožju ostavili svoj bicikl vratite se polako prema Kozjem. Na putu će vam pogled privući tabla s oznakom mlina. Skrenite preko drvenog mosta i potražite gazdaricu Maju koja je došla u obitelj Kukovičič i postala mlinarica. Ona brojne goste dočekuje na vratima mlina pokazujući kako funkcionira i danas meljući brašno koje možete kupiti ali i kušati u jednom od kruhova tijekom degustacije. Kruh Maja kombinira s ručno napravljenim namazima od kojih je hit kombinacija sušenih bio rajčica i čilija u slanom zalogaju ali i malina i jagoda u slatkom. Želite li samo posjetiti mlin ulaz je (samo) euro, želite li degustirati na ovom mjestu (tri vrste kruha, nekoliko slanih i slatkih namaza, sok od bazge i rakiju) ulaznica i degustacija su 5 eura, a novitet u ponudi Kukovičiča je 'Culica' Kozjanskih dobrot, zapravo pinklec/zavežljaj hrane koju možete ponijeti sa sobom na izlet. 

Što još možete doživjeti u Kozjem?  U ovoj općini nalaze se sela koja pričaju divnu priču o povijesti. Jedno takvo je Pilštanj (od Kozjanskog dvora nekoliko kilometara) gdje će vas (uz poziv) dočekati Andrej Kolar. Iskusni je to turistički vodič koji živi u Pilštanju i koji ovaj kraj voli na poseban način. Pričajući priču o Kozjem tako će vas provesti ulicama ovog sela ukazujući na posebnosti. U selu se nalazi Sigurna kuća za djecu, mjesna crkva Sv.Mihaela u kojoj ćete čuti priču o Sv.Emi jedinoj slovenskoj svetici. Dok vam priča povijest dobro ga slušajte jer na kraju ovog obilaska završit ćete u Šoli Pilštajn, interaktivnom školskom muzeju. Otvorit će vam vrata učionice, sjest ćete u školsku klupu i proći nekoliko predmeta klasične nastave. Boravak u školi jedinstveni je proizvod turizma ovog kraja i zabava za cijelu obitelj.

Dok ste u školi naučit ćete puno i o prirodi kraja a sve što naučite možete vidjeti i sami. Tako iz škole krenite u prirodu sve do predalpskih predjela Kozjanskog parka uspinjući se na vrhove Vetrnik, Oslica i Bohor (od 600 do 1000 metara nadmorske visine).  Vetrnik je mnogima poseban i po tome jer se na ovom mjestu nalazi vidikovac ali i harfa na vjetar. Dok se penjete prema ovom mjestu pazite da hodate utabanim stazama. One prolaze kroz suhe brdske travnjake iznimne bioraznolikosti. Na nekim od njih vidjet ćete i orhideje koje cvatu početkom ljeta. 

Kozjanski park i njegova bioraznolikost, posebnost sadržaja koji se nude nedaleko Zagreba ali i moderan mali hotel retro naziva 'Gostilna i prenoćište Kozjanski dvor' samo su neki razlozi zašto ovu destinaciju odabrati ovog ljeta. Odaberete li Kozje za bazu, iz nje lako možete istražiti početkom tjedna Podsredu ali i Podčetrtek koji je susjedno mjesto s dodatnim sadržajem. S Početkom ćete lako ući u kraj tjedna - u petak!
Noviji Stariji

Obrazac za kontakt