Opel Zafira proslavila je 25. godišnjicu svjetske premijere

Emocionalna, učinkovita i prvenstveno vrlo praktična s mnogo prilagodljivog prostora za cijelu obitelj ili VIP prijevoz – po ovim se kvalitetama ističu Opelova putnička vozila. Aktualna Opel Zafira može udobno smjestiti do osam osoba, dok Combo može prevesti do sedam putnika. Ponudu će uskoro nadopuniti nova Opel Frontera koja je nedavno proslavila svoju svjetsku premijeru u Istanbulu i predstavljena je javnosti u Rüsselsheimu povodom obilježavanja „125 godina proizvodnje automobila u Opelu”. Frontera će također imati mjesta za do sedam putnika (uz nadoplatu).

Međutim, ova suvremena vozila branda s munjom teško da bi bila zamisliva bez vrlo posebnog modela koji također slavi obljetnicu ove godine – 1999. godine, prije točno 25 godina, predstavljena je revolucionarna Opel Zafira. Njen inovativan sustav sjedala Flex7 preokrenuo je naglavačke segment monovolumena i postavio nove standarde prilagodljive unutrašnjosti, za što je Zafira kasnije dobila brojne nagrade. U isto vrijeme utrt je put prema današnjem pogonu na vodikove ćelije Vivara HYDROGEN i budućeg Movana HYDROGEN, gdje je Zafira služila kao osnova za nekoliko HydroGen testnih flota.

Opel Zafira svojim je brojnim inovacijama postala pravi pionir i u prvi je plan dovela automobilska rješenja koja danas uzimamo zdravo za gotovo.

Praktična i jednostavna upotreba prostora: revolucionaran sustav sjedala u Zafiri

U proljeće 1999. započela je proizvodnja modela koji će uskoro ući u povijest: prvi primjerci nove Opel Zafire sišli su s proizvodne trake. Ovaj 4,32 metra dug, 1,74 metra širok i 1,68 metra visok monovolumen krasila je lagana konstrukcija. Prva generacija težila je samo 1390 kilograma. Učinkovitost je Opelu tada bila jednako važna kao i danas. Zahvaljujući koeficijentu otpora zraka od 0,33, Zafira je nudila vrhunske aerodinamičke performanse za svoju klasu vozila. Svojim čistim dizajnom i dugim međuosovinskim razmakom savršeno je kombinirala eleganciju i funkcionalnost. Nisko težište i ultramoderna šasija DSA (Dynamic SAfety) jamčili su vrhunsku stabilnost i najbolju moguću sigurnost tijekom vožnje.

Međutim, Zafira je prije 25 godina dospjela na naslovnice iz još jednog razloga: bila je prvi monovolumen koji je nudio prilagodljivu unutrašnjost za prijevoz do sedam putnika bez potrebe za mukotrpnim uklanjanjem teških sjedala. Za to je bio zaslužan pametni, patentirani sustav sjedala Flex7. Ovim jedinstvenim mehanizmom Opel je postavio nove standarde potpuno prilagodljive unutrašnjosti. Ovaj monovolumen se u samo petnaestak sekundi mogao transformirati iz prostranog vozila sa sedam sjedala u vozilo s dva sjedala i do 1700 litara prtljažnog prostora. Nakon otključavanja i uvlačenja naslona za glavu, sjedala u trećem redu mogla su se lako preklopiti i spremiti u odgovarajući prostor u podu vozila kako bi se dobio potpuno ravan utovarni prostor. Naporno vađenje i spremanje sjedala koja se privremeno neće upotrebljavati postalo je prošlost.

Isto je vrijedilo i za drugi red sjedala: mogao se preklopiti, gurnuti prema naprijed i učvrstiti iza prednjih sjedala kako bi se oslobodio dodatni prostor. Suvozačevo sjedalo također se moglo preklopiti u vodoravni položaj. To je značilo da Zafira s lakoćom može utovariti predmete duge do tri metra i istovremeno smjestiti čak četiri putnika.

Nagrađivani koncept: Zafira je trostruki dobitnik nagrade „Zlatni volan”

Na rezultate se nije trebalo dugo čekati. Inovativna pridošlica osvojila je „Zlatni volan” iste godine kada je imala svoju premijeru. Međutim, to je bila samo najava budućih uspjeha. Opelovi inženjeri optimizirali su rukovanje drugim redom sjedala u drugoj generaciji Zafire koja je došla na tržište 2005. godine. Sjedala su se mogla preklopiti u omjeru 40:20:40, tako da su i odrasli putnici mogli udobno sjediti na vanjskim pojedinačnim sjedalima. Nagrada za trud: zahvaljujući dodatno poboljšanom sustavu sjedala Flex7, Zafira B postavila je još jedno mjerilo za prilagodljivu unutrašnjost i opet osvojila „Zlatni volan”.

Zafiri se pridružio premium partner – Zafira Tourer, koji je odmah osvojio još jedan „Zlatni volan”. Uz fleksibilnu unutrašnjost, ova je pridošlica impresionirala prostranošću i udobnošću, panoramskim staklenim krovom i inovacijama, kao što su aktivni tempomat i upozorenje na frontalni sudar. Ovim uzastopnim uspjehom Zafira je kroz svoje generacije triput pridonijela Opelovom nizu osvajanja prestižne nagrade „Zlatni volan“.

Zafira za sve prigode: od vrhunskog sportaša do pionira vožnje bez lokalnih emisija

Godine 2001., točno dvije godine nakon predstavljanja prve generacije Zafire, Opel je postavio pitanje: „Može li sportski auto imati sedam sjedala ili, drugačije rečeno, može li monovolumen imati sportska vozna svojstva?” Zafira OPC jasno je odgovorila na to pitanje. Uspješno je kombinirala značajke dva naizgled različita segmenta: praktičnu prilagodljivost monovolumena s voznim svojstvima i performansama sportskog automobila. U brojkama to znači turbomotor obujma 2,0 litre koji isporučuje snagu od 141 kW (192 KS) i okretni moment od 250 Nm kako bi omogućio ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,2 sekunde i najveću brzinu od 220 km/h. Time je Zafira OPC, predstavljena u jesen 2001., postala najbrži monovolumen tada dostupan u Europi.

Emocije uz maksimalnu učinkovitost – tu je krilaticu Opel slijedio tada, a slijedi je i danas. Jedan potpuno drugačiji pogonski sklop debitirao je iste godine kada i sportska Zafira OPC. Kao dodatak učinkovitim benzinskim i dizelskim motorima, Zafira 1.6 CNG s pogonom na stlačeni prirodni plin nadopunila je portfelj kao posebno ekonomično vozilo koje štedi gorivo i novac. Nudila je značajno smanjene emisije u usporedbi s modelima s konvencionalnim benzinskim motorima i zadržala potpuno prilagodljivu unutrašnjost. Spremnici plina smješteni su ispod poda, a zahvaljujući konceptu „Monovalentplus”, vozač se mogao jednostavno prebaciti na benzinski pogon kada je to bilo potrebno.

Ovo vozilo također je pionir u korištenju vodikovih ćelija za vožnju bez lokalnih emisija. Godine 2000. Opel je svoj razvoj gorivih ćelija napokon izveo na cestu u modelu HydroGen1 temeljenom na Zafiri.

Njegove vodikove ćelije opskrbljivale su strujom trofazni asinkroni motor koji je davao 55 kW (75 KS) i okretni moment od 251 Nm. 2001. godine, 20 primjeraka modela HydroGen3 došlo je u ruke testnih kupaca. Snaga je povećana na 60 kW (82 KS), a vozila su razvijala najveću brzinu od 160 km/h. Na maratonu vozila s pogonom na gorive ćelije održanom 2004. godine dva modela HydroGen3 prešla su gotovo 10.000 km širom Europe, od Hammerfesta u Norveškoj do Lisabona u Portugalu. Vozač Formule 1 i Opel DTM-a, Heinz-Harald Frentzen, također je 2005. godine osvojio Monte Carlo reli utrku za automobile s alternativnim pogonom vozeći HydroGen3. Vozila s pogonom na vodikove ćelije temeljena na Zafiri utrla su put suvremenom modelu Opel Vivaro HYDROGEN. Uskoro će ponuda gospodarskih vozila koja omogućuju vožnju bez lokalnih emisija i brzo punjenje vodikom biti proširena novim modelom Opel Movano HYDROGEN.

Dovoljno prostora za obitelj, tim i kolege: Opel Zafira, Combo i nova Frontera

Dok se prva generacija Zafire iz 1999. godine smatra pionirom prilagodljive unutrašnjosti koji je imao dovoljno prostora za prijevoz svih članova obitelji, Opel danas nudi širok raspon prostranih vozila za udoban prijevoz putnika i opuštena putovanja. To uključuje trenutnu Zafiru s osam sjedala i Combo s najviše sedam. A novi model s većim brojem sjedala dolazi već ove godine: nedavno predstavljena nova Frontera prvi je Opelov kompaktni SUV koji može prevoziti do sedam putnika. Prostrana i udobna, usredotočena na bitno i elektrificirana u svim izvedbama, Frontera je sa svojim svojstvenim i robusnim dizajnom idealan automobil za ljubitelje prirode i obitelji. Ovaj atraktivan novi model krase brojna praktična rješenja koja uključuju inovativnu postaju za pametne telefone i patentiranu značajku Intelli-Seat na prednjim sjedalima. Kupci mogu birati između tehnologije hibridnog pogona od 48 V i potpuno električne izvedbe. Nova Opel Frontera jamči uživanje u vožnji bez lokalnih emisija uz smanjenu potrošnju resursa i nastavlja elektrifikacijsku ofenzivu branda.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt